Voedselvergiftiging

Salmonella Toxicose

Geschreven door Dhr. P. A. Gouweleeuw.

Haar man kwam als eerste mijn spreekkamer binnen. Zij slofte er achteraan. De eerste indruk was die van totale uitputting. Onverzorgde haren en zwarte kringen onder de ogen. Ze reageerde ook nauwelijks op mijn vragen. Haar man deed uiteindelijk maar het woord. “Mijn vrouw is chronisch moe, kan haar werk nauwelijks meer aan, ze vergeet alles en kan zich niet meer goed concentreren. Ze heeft meer haaruitval dan normaal, heeft steeds meer angst en is uiterst depressief. Ze durft nauwelijks meer alleen de straat op en aan winkelen heeft ze een broertje dood. Ze is volledig onderzocht en geheel binnenste buiten gekeerd. Volgens de specialisten mankeert ze niets. De man verteld wat de specialisten rapporteerde: We hebben uw bloed, ontlasting en urine onderzocht en alles is normaal. U moet er maar mee leren leven of zoek een goede psycholoog of psychiater. Het is psychisch!

Ik vroeg hoe lang deze toestand al aan de gang was.

“Ja, dat is eigenlijk al een aantal jaren geleden begonnen, maar het laatste jaar is het steeds erger geworden. We weten niet meer wat we moeten doen. Uiteindelijk hebben we de beslissing genomen om het eens over een andere boeg te gooien. Seresta en andere middelen helpen niet meer en daarom zitten we hier”. Sinds 5 jaar heel wat wijzer geworden herkende ik meteen alle symptomen van een voedselvergiftiging door de Salmonella bacterie.

Met enige overredingskracht kreeg ik haar zover dat ze achter de microscoop ging zitten. Tien seconden waren voldoende om mijn eerste indruk te bevestigen. Beiden irissen waren bezaaid met snuiftabak pigment vormen. Mijn taxatie was dat het ca. 15 jaar geleden gebeurd was. Met veel rekenwerk kwamen we erachter dat ze ca. 15 jaar geleden doodziek was geworden na het eten van een haring op een camping in Zwitserland. Na veel gepraat stemde ze erin toe om een ontgiftings kuur te doen. Gedurende de vier weken van de ontgiftings kuur heeft mijn vrouw haar de nodige keren moed ingesproken om door te gaan. Na deze periode kwam ze weer bij mij terug voor controle. Ik moest eerst even goed kijken of zij het wel was. Een hele andere vrouw, haren netjes in orde en goed gekleed. Ze kon normaal op al mijn vragen antwoorden. Toen ze voor de eerste keer bij mij kwam heb ik haar na het microscoopwerk uitgetest op een Salmonella Toxicose met mijn Vegatest apparatuur. Als het toen overredingskracht koste om zich te laten testen, dan was dat bij het tweede bezoek wel anders. Ik hoefde het niet eens te vragen. Ze ging vanzelf al aan de testtafel zitten. Achteraf bleek dat ze een achternicht van mijn vrouw was. Ik heb haar jaren later nog eens gezien bij een familiebijeenkomst en ik herkende haar pas achteraf. Natuurlijk gaat het niet altijd van zo’n leien dakje.

Om terug te keren naar het onderwerp; wat is Salmonella intoxicatie of infectie en wat is een Salmonella Toxicose?

De infectie betreft een levende bacterie en is in het eerste stadium van de infectie onmiddellijk te constateren in de ontlasting. De toxicose is het gif wat achterblijft in het lichaam nadat de bacterie gedood is. Salmonella zijn gramnegatieve bewegelijke zeep vormige staafjes. In 1986 waren er 968 verschillende soorten geregistreerd. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo desastreus. Op onze breedte graad zijn de volgende soorten erg gevaarlijk;

 • Salmonella thypi (Elberthella)
 • Salmonella paratyphi B (Schotmüller)
 • Salmonella enteriditis (Gärtner bij vleesvergiftigingen en levensmiddelen)
 • Salmonella enteriditis var. (Essen –bij eendenei infecties)
 • Salmonella typhi murium ( Breslau- bij eendenei infecties)

De bovengenoemde soorten hebben een hoge affiniteit met de dunne darm, pancreas, gal en galwegen.

Voordat in 1949 de eerste antibiotica (chlooramfenicol) werd toegepast had de Salmonella intoxicatie een hoge letaliteitsgraad. De dikke darm infecties t.g.v. dysenterie bacteriën uit de Shigellen groep verlopen over het algemeen lichter met uitzondering van de shiga kruze a. Deze soort treedt echter meer op in de warmere gebieden en vormt op onze breedtegraad niet zo’n grote bedreiging als de Salmonella soorten.

Wat zijn de symptomen als iemand een Salmonella infectie oploopt?

Je eet iets, meestal vlees of vis of rauwe eieren of gehakt wat niet door en door gaar is en na een paar uur voel je je ziek worden. Één Salmonella bacterie vermenigvuldigt zich in 8 uur tijd tot 16.000.000 stuks. Let wel; het voedsel is niet bedorven. Dan proef je dit en laat je het staan. Nee, het voedsel is besmet met Salmonella bacteriën. Je krijgt het gevoel alsof je buikgriep hebt. Met een paar hapjes krijg je ettelijke duizenden van die “schatjes” in het maag –darm kanaal. Na een paar uur hebben ze zich vermenigvuldigd tot miljoenen en ze plegen een aanslag op de (in de dunne darm aanwezige) colli stammen die er van naturen thuishoren. Ons lichaam gaat zich tegen deze indringers verzetten door de temperatuur te verhogen en we krijgen koorts. Salmonella bacteriën voelen zich het prettigst bij een temperatuur tussen de 15 en 40 graden Celsius. Dus onze lichaamstemperatuur van 37 graden is uiterst comfortabel om zich te vermenigvuldigen. Als de arts er aan te pas komt en hij onderkent de situatie, dan zal hij direct antibiotica voorschrijven en dat is maar goed ook.

Levende infecties met een hoog pathogene Salmonella en Shigellen verwerkkers dienen met antibiotica te worden bestreden. Indien het als buikgriep wordt afgedaan zal het lichaam het zelf moeten doen met uiteraard alle nare gevolgen van ziek zijn en bij oudere of zwakke mensen een eventueel letaal verloop.

Toxicose:

Bij de één duurt de koorts en “buikgriep” een dag, bij de ander meerdere dagen. Ten gevolge van de koorts of het effect van antibiotica ontstaat er een plotseling verval van de Salmonella bacteriën, met als gevolg een overstroming van toxines en de metabolieten van de antibiotica op het systeem. Normaal moet ons afvalverwerkingssysteem (fagocytose) in staat zijn lichaamsvreemde stoffen te neutraliseren. Meestal kan het zo’n overstroming niet verwerken en schuift het lichaam als regel de toxinen af in het bindweefsel (mesenchym). Hieruit ontstaat een levenslange lymfe – belasting, en spreken wij over een toxicose.

Wat schrijft Dr. Mes Dentist Helmut Schimmel hierover, in zijn verhandeling van de Salmonella toxicose in band 2 aan de Pascoe Farmaceutische fabrieken?

Buikklachten staan op de voorgrond. Meestal aangegeven of gesproken over zware diarree door vergiftigingen van vlees of levensmiddelen. Zeer vaak betitelen de patiënten dit als buikgriep die in die tijd heerste of anderen spreken ook wel over specifieke Salmonella infecties opgelopen tijdens buitenlandse reizen. Onder de gestelde diagnoses werden patiënten voorheen behandeld: dyskinesie (verstoppingen) van de galwegen, hepatopathie (leverkwaal), dysbiose (ontregeling darmflora), gastropathie (maagkwaal), zelfs werd voorheen cholecystectomie (verwijderen van de galblaas) ondernomen zonder dat de kwaal naderhand over was. Hypotone storingen van de bloedcirculatie met als uitdrukking vagotonie en myocardiale belastingen. Insufficiëntie zijn vaak voorkomende begeleidingsverschijnselen. De salmonella toxicose laat zich met de boven aangegeven methoden niet diagnosticeren. Aangezien er bij een levende infectie meer aanwezig is blijft onderzoek via het bloed, faeces, urine, en serum zonder resultaat.

Het gif bevindt zich in het mesenchym (bindweefsel) en is intracellulair gebonden. In de iris vinden we ca. 90% zekerheid in de vorm van zeer kleine zwartbruine korrel pigmenten, wat duidt op een Salmonella toxicose. Dit pigment heet snuiftabakpigment. We hebben deze rare naam te danken aan Rudolf Schnabel een Duitse oogarts en wel omdat het er zoveel op lijkt. Dit pigment is echter voor de diagnose van een Salmonella toxicose praktisch doorslaggevend.

Hierboven komt de Irisdiagnose, wat door de reguliere geneeskunde een gewraakte vorm van diagnose is, naar voren. Echter komt het ons goed van pas. Overigens heb ik nooit in mijn 16 jarige ervaring galstenen kunnen ontdekken in de iris. Wel zijn er meestal aanwijzingen dat er iets aan de hand is. Het vaststellen ervan dient op een andere wijze te geschieden. Ook operaties onder diepe narcose worden volgens mij niet in de iris geregistreerd. Hoeveel hebben geen galblaas of blinde darm operatie ondergaan, terwijl daarvan niets te zien is in de iris. De bekende uil die zijn poot brak terwijl hij uit het struik gewas werd bevrijd was beslist niet bewusteloos (verwijzing naar de ontdekking van het iriseffect, redactie). Met andere woorden; alleen trauma’s die bij vol bewustzijn gebeuren worden geregistreerd in de iris.

De tweede methode om 100% zekerheid te verkrijgen of iemand een Salmonella toxicose heeft, gaat door middel van de Vegatest. Door middel van ampullen gevuld met het gepotentieerde gif van de Salmonella kan gemeten worden of iemand dat gif in zijn lichaam heeft.

Maar waarom maak je je zo druk om die Salmonella toxicose?

Wel, toen ik via een artikel van dr. Schimmel tot de ontdekking kwam wat dat bepaalde pigment betekende dacht ik bij mezelf dat het zo’n vaart niet zou lopen. Zo hier en daar zal er best één tussendoor zitten. Binnen drie maanden had ik hierover een totaal andere mening. Het bleek dat zeker 30 tot 40% van de mensen die bij mij kwamen dit pigment in hun iris hadden. Ook is gebleken dat de eerste vormen van dit pigment pas na 3 á 4 maanden te voorschijn kwam. Soms maar 3 of 4 kleine stipjes. Hoe langer geleden de besmetting ontstaan was, des te duidelijker manifesteerde dit pigment zich. Soms tot hele sluiers.

Hoe kan dat in onze Westerse geciviliseerde samenleving? Daarvoor moeten we even terug naar het voorlichtingsblad van het ziekenfonds en Welzijn van februari 1987. nummer 1. Daarin staat een artikel onder de titel: bacteriën houden ook van lekker eten. Volgens dit blad lopen 200.000 Nederlanders per jaar een Salmonella infectie op. Het aantal dat als zodanig wordt aangemeld ligt tussen de 8000 en 10.000 per jaar.

Het Utrechts Nieuwsblad publiceerde dat 1 op de 10 Nederlanders per jaar een voedsel vergiftiging oploopt. Dat is op onze bevolking 1.400.000. Anderen houden het op 250.000. Als er echter zo’n klein aantal gemeld wordt en de rest onder de noemer buikgriep word afgedaan. Als je bedenkt dat dit gif in het bindweefsel blijft zitten en dat gegeven bekijkt over een periode van 30 jaar, dan kun je zelf wel op je vingers natellen hoeveel Nederlanders er met rare, vreemde en onverklaarbare klachten rond blijven lopen. Mensen die niet te weten komen wat er in werkelijkheid aan schort.

Ook kip kan de gemene campylo bactor bevatten.

Tussen twee haakjes; een aantal maanden geleden was er een uitzending van Tros Aktua aan voedsel vergiftiging gewijd in samenwerking met de consumentenbond.

De mijnheer van de Consumentenbond zei daarin zonder blozen dat zeker 60% van alle zogeheten zomergriepjes en/of buikgriepjes in werkelijkheid een Salmonella infectie is. Bij een onderzoek naar 43 porties vlees bleek de helft merendeel met Salmonella bacteriën besmet te zijn.

Advies is: eet geen rauw of half rauw vlees, vis of eieren. Kook, bak of braad alles door en door. Bak vooral gemalen gehakt goed door. De bacteriën huizen zich aan de buitenkant van het vlees, en door dit te malen komen ze door het gehele vlees te zitten. Door dit advies nauwlettend ten harte te nemen loop je het minste risico.

Tip: ook kip kan een gemene bacterie bevatten, de campylo bactor. Kook voordat u gaat barbecuen eerst de kip en daarna pas op het vuur. Maar waarom functioneert het RES systeem (afweer systeem) dan niet in voldoende mate? Ik vermoed (bewijzen kan ik het niet) dat bij een normale belasting dit afweersysteem voldoende kan functioneren. Echter bij een abnormale overstroming van gifstoffen het systeem niet meer in staat is deze gifstoffen te neutraliseren en te elimineren. Het lichaam schuift daarom deze gifstoffen naar het bindweefsel. De stroma india bestaat uit bindweefsel geraamte en registreert daardoor de storingen van het bindweefsel in het lichaam.

Wat zijn de symptomen vele jaren later.

 • Chronisch moe.
 • Uitputting en/of gevoel van zwakte.
 • Niet vooruit te branden.
 • Geïrriteerdheid.
 • Ondefinieerbare angst gevoelens en/of pleinvrees.
 • Depressiviteit.
 • Huildwang.
 • Suïcide tendensen.
 • Laag libido en/of impotentie.
 • Wisselende spierpijn en/of schokken van de spieren.
 • Rusteloosheid.
 • Chronische hoofdpijn en/of migraine.
 • Duizeligheid.
 • Oorsuizing.
 • Koude handen en/of voeten.
 • Gebrek aan concentratie en/of korte termijn geheugen
 • Slapeloosheid.
 • Brandend, prikkelend en/of tintelend gevoel van de huid.
 • Jeuk.
 • Eczeem.
 • Kou of warmte aanvallen.
 • Overmatig transpireren en/of lichaamsgeur.
 • Ondefinieerbare maag en darm klachten.
 • Versnelde en/of overslaande hartslag op bepaalde momenten.
 • Achteruitgang van het zicht (zonder verklaring van de oogarts).

Het is natuurlijk niet zo dat iedereen hetzelfde heeft. Dat varieert van persoon tot persoon. Merkwaardig is dat het klachtenpatroon veel overeenkomst vertoont met Hypoglykemie en Candidiasis. Bij hypoglykemie is dat ergens nog te begrijpen aangezien de pancreas direct bij Salmonella intoxicatie betrokken is. Nog merkwaardiger is dat mensen na zo’n intoxicatie nog jarenlang kunnen functioneren. Echter uiteindelijk wordt deze intoxicatie het lichaam te veel, en vooral nadat zich een psychische of fysiek trauma heeft voorgedaan neemt het klachten patroon snel toe.

Laboratorium uitslag wijst niets uit.

Elke arts zal zeggen: “Ja, dat klachten patroon ken ik ook van haver tot gort, maar de laboratoriumuitslag wijst uit dat er niets te vinden is in het bloed, feces, urine en serum. Het moet dus psychisch zijn”. Vaak wordt volkomen onterecht doorverwezen naar een psycholoog of de psychiatrie.

Een beproefde ontgiftingsmethode:

Toch is er een methode om het Salmonella gif uit het bindweefsel te krijgen en dat kan via homeopathie. Via dat wonderlijke principe van Similia similibus curentur (gelijke zaken door gelijke zaken genezen).

Mocht een patiënt in het verleden in tropische landen nog iets anders hebben opgelopen dan wordt ook dat meteen verholpen.

De kuur duurt gemiddeld 8 weken, en kan hevige reacties veroorzaken. Zolang U 1½ á 2 liter water per dag drinkt krijgt u een spoel effect, waardoor de Salmonella vergiftiging uw lichaam via de natuurlijke wegen kan verlaten.

Na de kuur is het raadzaam om te controleren of de Salmonella uw lichaam heeft verlaten. Vaak na 3 tot 6 maanden voelt u zich weer geheel de oude.

Peter Anton Gouweleeuw
Dr. Biologische Natuurgeneeskunde
Grieshaber Academie Duitsland
Master Natural Sciences