Voedselvergiftiging

Enterobacteriële Toxicose

Het is vrijdag, je zit met je vrienden of familie op restaurant bij de lokale sushi tent die je nog nooit geprobeerd hebt.
Genietend smul je van al het lekkere eten, totdat je thuis komt…

…Je merkt je niet zo lekker te voelen…

…Je bent misselijk en hebt een beetje een weeïg gevoel in je buik…

…Er ontstaat hoofdpijn en je gaat maar vroeg naar bed…

… Tot je ergens in de nacht wakker wordt om naar het toilet te rennen.
Dan weet je het zeker “die sushi was NIET goed!”

Wat is hier in de afgelopen paar uur nu eigenlijk gebeurd?

 

Voedselvergiftiging

Als wij het in de volksmond over bacteriële vergiftigingen hebben komt voor de meeste mensen een voedselvergiftiging als eerst in gedachten op. Echter zijn er honderden soorten bacteriën die allerlei verschillende problemen kunnen geven. Het overgrote deel van de bacteriën die wij in de praktijk terug vinden vallen onder de Enterobacteriën en die komen wij OVERAL om ons heen tegen!

Met een familienaam groter dan de wereldrecord-houdende familie Chan uit Indië (die 181 leden in huis telt) is de Enterobacterie één van de meest voorkomende bacteriesoorten op de wereld. En helaas zijn een heleboel van deze jongens het zwarte schaap van de familie en dus potentieel ziekmakend voor de mens.

Ik bespreek vandaag de meest voorkomende en vooral de meest problematische kanjers van deze familie met jou.
 

 • Campylobacter
   
 • Escherichia coli (E. coli)
   
 • Helicobacter
   
 • Klebsiella’s
   
 • Proteus
   
 • Pseudomonas
   
 • Salmonella’s
   
 • Shigellen

 

Salmonella

Het geslacht Salmonella is op zijn beurt weer onderverdeelt in allerlei soorten. De belangrijkste zijn S. Enteritidis, S. Typhimurium, S. Typhi en S. Paratyphi.
Al deze krachtpatsers veroorzaken een Salmonellose, ofwel een vergiftiging door de Salmonella. Waarvan de eerste twee “buikgriep achtige” klachten geven en de Parathypi en Typhi de veroorzakers van de buiktyfus zijn.

 

Krachtpatser

Wij noemen hem een krachtpatser omdat de Salmonella’s tot nogal wat in staat zijn. Zij vermenigvuldigen zich eerst op jouw eten en bij binnenkomst in jouw dunne darm verder tot miljoenen binnen enkele uren. Als de Salmonella met genoeg is zet hij de aanval in en veroorzaakt een vergiftiging.

Je voelt je misselijk, hebt buikkrampen, moet braken, krijgt koorts, hebt diarree of juist verstopping. Een flinke voedselvergiftiging na die sushi dus.

Maar dit is niet het grootste probleem…

Als de bacterie afgedood wordt door antibiotica van de huisarts, of gewoon door het immuunsysteem zelf ontstaat er een probleem. Er ontstaat namelijk een vloedgolf van giftige stoffen in het intestinale kanaal. Dit wordt vervolgens opgeslagen in het bindweefsel waar het jaren lang kan blijven zitten…

 

Proloog: Haar man kwam als eerste mijn spreekkamer binnen. Zij slofte er achteraan. De eerste indruk was die van totale uitputting. Onverzorgde haren

en zwarte kringen onder de ogen. Ze reageerde ook nauwelijks op mijn vragen. Haar man deed uiteindelijk maar het woord. “Mijn vrouw is chronisch

moe, kan haar werk nauwelijks meer aan, ze vergeet alles en kan zich niet meer goed concentreren. Ze heeft meer haaruitval dan normaal, heeft veel last van angsten en is uiterst depressief. Ze durft nauwelijks meer alleen de straat op en aan winkelen heeft ze een broertje dood. Ze is volledig onderzocht en geheel binnenste buiten gekeerd. Volgens de specialisten mankeert ze niets”. De man verteld wat de specialisten rapporteerde: We hebben uw bloed, ontlasting en urine onderzocht en alles is normaal...  U moet er maar mee leren leven of zoek een goede psycholoog of psychiater. Het is psychisch!

“Dit is eigenlijk al een aantal jaren geleden begonnen, maar het laatste jaar is het steeds erger geworden. We weten niet meer wat we moeten doen!”

Tijdens de meting ontdekte we een Salmonella infectie. Met veel rekenwerk herinnerde zij zich dat ze ongeveer 15 jaar geleden doodziek was geworden na het eten van een haring op een camping in Zwitserland.
(P.A. Gouweleeuw MD. natural sciences).

Wanneer de Salmonella binnendringt gaat deze “virulente factoren” (enzymen) produceren die wij ook wel Salmonella Pathogene Eilandjes (SPE’s) noemen. Uit onderzoek blijkt dat deze SPE’s zeer schadelijk en invasief zijn. Zij zorgen dat de bacterie intracellulair kan binnen dringen. Hier vind het immuunsysteem hem niet terug, want antistoffen en antibiotica kunnen niet onze cellen binnendringen.

Als eerste kan hij hierdoor in het maag en darmslijmvlies binnendringen waardoor hij langdurige maag en darmklachten zoals krampen, diarree of verstopping en andere intestinale ongemakken veroorzaakt (aldus het voedingscentrum/Maag Lever Darm stichting)

Salmonella’s kunnen ook doordringen in de bloedbaan waardoor organen en andere weefsels aangetast kunnen worden. Dit kan specifiek gewrichtsontstekingen en kraakbeen vervorming, orgaanontstekingen, ontstekingen in en daardoor pijn aan de spieren, ontstekingen van de longen of bronchiën, leverabcessen, bloedvergiftigingen, nierfalen en in uitzonderlijke gevallen ook hartproblemen of botontstekingen.

 

Sterker nog, de Salmonella’s kunnen zelfs de immuun cellen binnendringen en daar hun functie compleet overhoop halen. Waar deze immuun cellen normaal gesproken de andere geïnfecteerde cellen nog zouden opruimen doen ze dat nu natuurlijk niet meer.

De SPE’s helpen de bacterie zichzelf te beschermen tegen antibiotica. Dit maakt dus dat sommige soorten Salmonella antibioticaresistent raken en daardoor regulier zeer moeilijk te bestrijden zijn.

 

Ontstekingen
Niet gek dus dat deze vrouw 10 jaar later pas chronisch ziek werd, waar de artsen niets konden vinden. Wanneer deze bacteriën en hun giftige stoffen zoals SPE’s in het lichaam achter blijven slaat deze dit op in het bindweefsel.

Dit veroorzaakt voortdurend ontstekingen in het lichaam. Deze putten het gehele systeem na maanden of jaren steeds verder uit. Alle energie en voedingsstoffen worden compleet opgebruikt.

Wanneer de oorzaak van deze chronische ontstekingen dus niet opgelost kan worden en deze na jaren steeds erger worden kunnen er zelfs

auto-immuunziekten ontstaan.

Onderzoeker vermoeden al jaren dat bacteriële infecties van onder andere Salmonella’s de trigger zijn voor inflammaroire darmziekte zoals:

 • Ziekte van Crohn
   
 • Colitis Ulcerosa
   
 • Prikkelbaar darmsyndroom
   
 • Pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier welke de suiker reguleert)
   
 • Appendicitis (blinde darm onsteking)
   
 • Cholecystitis (galblaas ontsteking)

Ander onderzoek wijst uit dat een gastro-enteritis (buikgriep) na een Salmonella of Campylobacter de kans op inflammatoire darmziekte ontzettend vergroot.
Tot wel 300% als deze onbehandeld blijft, maar alsnog 200% meer kans wanneer deze wel behandelt wordt met antibiotica.

 

Dit komt omdat de bacterie zelf in het maag/darmkanaal nog niet altijd het grootste probleem hoeft te zijn (al ben je dit beestje liever kwijt dan rijk natuurlijk). Het zijn vooral de gifstoffen of bacteriën die intracellulair en in het bindweefsel opgeslagen worden die het grootste probleem veroorzaken.

 

 

 

 

 

 

 

Waar kom ik dit beest tegen, dan blijf ik er ver vandaan!

De meeste mensen denken dat salmonella de kip bacterie is, en dat hij alleen maar daar voorkomt. Niets is minder waar! Een salmonella bacterie kan voorkomen in rauwe dierlijke producten zoals; vlees, vis en eieren, maar ook op rauwe groente, verse kruiden, kiemgroente en fruit.
Hij komt het meeste voor bij pluimvee en varkens. En wanneer men met hun ontlasting in contact komt kan de bacterie overgedragen worden.

 

Vlees kan tijdens de slacht besmet raken met de bacterie uit de darmen van het dier. Salmonella kan door kruisbesmetting ook op andere levensmiddelen terechtkomen. De bacterie kan overleven in de bodem, het water, op insecten en op vochtige keukenoppervlakken zoals het aanrecht. Hierdoor kan een salmonella vrijwel elk ander levensmiddel besmetten. Bij voldoende warmte, vocht, voedsel en tijd groeit de bacterie binnen enkele uren tot miljoenen uit.

 

 

Hoe vermijd je ze dan?

 • Was je handen voordat je start met koken en na het aanraken van rauw vlees
   
 • Was keukengerei dat je gebruikt voor rauw voedsel direct na gebruik af met heet water en afwasmiddel.
  Voorkom kruisbesmetting. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten. Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten of rauw te eten groente. Gebruik een aparte snijplank voor rauw vlees en een andere snijplank voor groente

   
 • Bak vlees door en door gaar. Bak of kook barbecue vlees voor en doe het daarna nog op de barbecue
   
 • Pas op met eieren. Gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet worden verhit, bijvoorbeeld bij bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise. Bak eieren of kook ze het liefst hard, het eiwit en de eierdooier moeten bij voorkeur gestold zijn. Bewaar eieren in de koelkast
   
 • Was groente, fruit en verse kruiden zorgvuldig onder stromend water
   
 • Dompel kiemgroenten zoals taugé kort onder in kokend water, als je deze rauw wilt serveren
   
 • Was je handen na het aanraken van dieren

Dieren zoals varkens en kippen hebben de Salmonella’s namelijk van nature in hun darmen zitten. Deze horen bij hun Microbioom…

 

 

Het microbioom...

 

Net als er in de natuur een nauwe balans bestaat tussen de hoeveelheid bacteriën, schimmels en gisten, organismen, zuurstof, voedingsstoffen enzovoorts voor het behoudt van dit ecologisch systeem, zo hebben wij over en in ons lichaam ook vele soorten micro-organismen zitten die ons daar helpen met ons bestaan.

Deze nauwe balans noemen wij ons MICROBIOOM en zit van mond tot kont, over onze gehele huid en over alle slijmvliezen.
In principe zitten deze micro-organismen overal voor onze bloed barrière (dus op en in ons lichaam, voordat het bloed bereikt is).

Bacteriën zijn daar een deel van. Zij helpen ons met de vertering en het aanmaken van voedingsstoffen, het aanmaken van hormonen, zij trainen de immuniteit van ons lichaam en het behouden van de balans in dit ecologisch systeem. Dit microbioom is dus in goede balans onze grootste vriend, maar uit balans onze grootste vijand.

We kunnen een microbioom eigenlijk zien als een verzameling van goederikjes en slechterikjes, alhoewel dit niet helemaal de juiste benaming is.
Geen van de bacteriën of andere organismen zijn inherent goed of kwaadgezind. Maar er zit wel een verschil tussen de “goede” en “slechte” micro-organismen daar.

“Goede” bacteriën kunnen ons, met hoeveel ze dan ook zijn, nooit ziek maken.
“Slechte” bacteriën kunnen dat wel, en gaan als zij te veel en te groot groeien de oorlog aan. Daarom zijn dit “POTENTIEEL pathogene bacteriën

Als zij de oorlog aangaan gaan zij “virulentie” uitoefenen of komen in
“virulente staat” (de mate waarin zij schade aanrichten aan hun gastheer).

Zij gaan enzymen produceren die allerlei vervelende gevolgen hebben. Deze enzymen noemen wij dus “virulente factoren” en veroorzaken allerlei problemen zoals: een verstoring in de diversiteit van het microbioom, een beschadiging van de darmwand, ontstekingen, immuundeficiënties en ga zo maar door.

De grootste reden dat deze bacteriën in de barre omstandigheden van onze darm kunnen overleven is dat zij een Biofilm bouwen. Vergis je niet, je darm is net de planeet Mars aan de steroïden. Zure gassen, donderwolken, enzymen en de lage pH waarde maken het nou niet echt de ideale leefomstandigheden om te wonen.

Daarom produceren de bacteriën hun Biofilm. Dit is een soort eiwit achtige substantie waarin de bacterie een warm huisje bouwt voor zichzelf om in te wonen. Hetzelfde gebeurt als je een vaas met bloemen te lang laat staan. De geleiachtige laag aan de binnenkant is een voorbeeld van een Biofilm. Hier wordt hij (net als wij in ons huis) beschermt tegen invloeden van buitenaf. Nu heeft de salmonella een prima schuilplaats tegen het immuunsysteem of bijvoorbeeld antibiotica.

Biofilms zijn echter een natuurlijk proces, en hoeft niet perse problematisch te zijn. Wanneer deze Biofilm te groot groeit krijgen wij problemen…

Zie jouw microbioom en de biofilms als het witte huis met allerlei inwoners. Bovenaan staat de president, en daaronder allerlei subcategorieën van baasjes.
Wanneer Barack Obama daar aan de macht is doet iedereen zijn ding, vliegt er af en toe eens iemand uit de bocht, maar zijn medebewoners zetten hem snel weer op het rechte pad en houden elkaar allemaal in toom om hun werk te doen.

Wanneer Donals Trump daar aan de macht komt zaait hij angst en paniek, en ontstaat er één grote chaos. Iedereen denkt dat de wereld vergaat, gaan ineens muren bouwen en wetten aanpassen en verprutsen daarmee de hele balans.

Zo werkt dit ook in jouw microbioom. Wanneer de balans verstoord raakt en een enkele of meerdere van de “slechte” organismen te groot groeit of niet in toom gehouden stuurt hij iedereen aan om zijn virulente factoren te produceren.

Concreet kunnen wij dus wel stellen dat wanneer het microbioom uit balans raakt wij een hoop problemen krijgen waaronder:

 1. Een verminderde vertering en daardoor opname van voedingsstoffen
   
 2. Een verminderde werking van het immuunsysteem
   
 3. Chronische ontstekingen

 

Is dit een groot probleem voor mij?

 

Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 4 Nederlanders te maken met een “buikgriep” variërend tussen allerlei soorten bacteriële infecties (RIVM november 2018)

 

Ziekte door salmonella infecties, ofwel Salmonellose, komt wereldwijd HEEL veel voor. Per jaar komt dit neer op 93,8 miljoen infecties, waarvan 155.000 dodelijk.

Vooral in ontwikkelingslanden is hij zeer dodelijk door het risico op uitdroging.

In Nederland wordt geschat dat dit jaarlijks neer komt op ongeveer 50.000 gevallen van acute gastro-enteritis (buikgriep). Slechts een klein deel gaat daarvoor naar de huisarts en van deze groep belandt een nog kleiner deel in het ziekenhuis (RIVM januari 2019)

Campylobacteriose staat jaarlijks ongeveer op 100.000 gevallen, waarvan nog minder mensen naar het ziekenhuis gaan (lees meer in kopje “Campylobacter”)

Een Helicobacter komt ook ongeveer bij 100.000 Nederlandsers per jaar voor.

 

Veel mensen denken dat een “buikgriepje” dus onschuldig is en altijd van voorbijgaande aard is. Zoals je nu gelezen hebt hoeft dat dus NIET altijd het geval te zijn.

 

Zodra je met de ontlasting van besmet voedsel of besmette personen in aanraking komt kan dit vergaande gevolgen voor in de toekomst hebben.

 

 

 

 

 

Klachten:

Uit bovenstaande informatie blijkt dus wel dat er al veel klachten kunnen ontstaan infecties met een Salmonella infectie. Echter, kent de Enterobacteriaceae groep nog veel meer soorten klachten.

Als je je dus herkent in de volgende klachten, zeker als deze bij jou een chronisch karakter hebben, wees er dan bedacht op dat een infectie met een Enterobacteriaceae bacterie wel eens de oorzaak kan zijn.

 • Chronisch vermoeid/ Burn-out
   
 • Gevoel van zwakte
   
 • Men is niet vooruit te branden
   
 • Gebrek aan concentratie en/of korte termijn geheugen
   
 • Wisselende spierpijn en/of gewrichtspijnen
   
 • Schokken van de spieren
   
 • Gewrichtsstandsveranderingen en vergroeiingen
   
 • Kou en/of warmte aanvallen
   
 • Koude handen en/of voeten
   
 • Hoofdpijnen
   
 • Migraine
   
 • Duizeligheid
   
 • Oorsuizing
   
 • Jeuk
   
 • Brandend, prikkelend en/of tintelend gevoel van de huid of ledematen
   
 • Huidklachten zoals: Eczeem, verkleuringen, snel blauwe plekken
   
 • Overmatig transpireren en/of lichaamsgeur
   
 • Ondefinieerbare maag en darm klachten
   
 • Maagzuuroprispingen
   
 • Opboeren
   
 • Chronische diarree of juist verstopping
   
 • Gasvorming, winderigheid en/of een opgeblazen gevoel
   
 • Drukkend en pijnlijk gevoel van de maagstreek
   
 • Maag en darmkrampen (tijdens of buiten ontlasting momenten)
   
 • Chronische ontstekingsziekten zoals onder andere: ziekte van Crohn en/of Collitis Ulcerosa
   
 • Terugkerende longontstekingen
   
 • Bronchitis
   
 • Astma
   
 • Terugkerende blaasontsteking
   
 • Nierontstekingen en/of nierstenen
   
 • Versnelde en/of overslaande hartslag op bepaalde momenten
   
 • Achteruitgang van het zicht (zonder verklaring van de oogarts)
   
 • ACNES (buikzenuw ”beknelling” wat eigenlijk om een ontsteking gaat)
   
 • Slapeloosheid en/of overmatig slapen
   
 • Geïrriteerdheid en/of explosief gedrag
   
 • Ondefinieerbare angst gevoelens en/of pleinvrees
   
 • Depressiviteit en/of huildwang
   
 • Laag libido en/of impotentie
   
 • Rusteloosheid
   
 • Suïcide tendensen

 

Helicobacter Pilory:

De Helicobacter is een bacteriële infectie die in de maag voorkomt. Hij gedraagt zich meer als een parasiet, gezien hij zeer lang bij één enkele gastheer blijft. Hij werd nog niet zo lang geleden ontdekt de oorzaak van maagzweren te zijn. Omdat niemand hem geloofde nam de australische onderzoeker Dr. Barry Masrhal in 1982 een teug van de bacterie in om te bewijzen dat hij gelijk had. Hij kreeg een maagzweer, en na een behandeling waren de klachten verdwenen. In 2005 kreeg hij een nobelprijs voor zijn uitzonderlijke daad.

 

 

“Bedankt Dr. Marshal!”

 

 

 

 

De Helicobacter produceert in de maag virulente factoren om:

 • Het maagzuur te neutraliseren (en zo zichzelf te beschermen)
   
 • De maagwand te beschadigen om zich zo te nestelen

Hij wordt overgedragen via speekselcontact en middels de voeding.

De bacterie komt naar mate de leeftijd vordert meer voor. Dit komt waarschijnlijk doordat de productie van maagzuur met de leeftijd afneemt en een meer gunstige omstandigheid voor de bacterie creëert.

Opgesomd geeft deze bacterie een aantal vervelende bijverschijnselen:

 • Hij zorgt voor verteringsproblemen doordat er minder maagzuur is. Dit geeft een vermindering van opname en voeding voor het lichaam
 • Het verminderd de bescherming tegen andere bacteriën. Het maagzuur is de eerste lijn van bescherming tegen organismen van buitenaf. Bij minder maagzuur is er dus een verminderde bescherming
 • Hierdoor zien wij ook een verstoring in het microbioom ontstaan of verergeren omdat er veel meer bacteriën binnen komen als normaal
 • Het grootste probleem echter wat deze bacterie met zich meebrengt is een vitamine B12 tekort. In het maagzuur wordt namelijk een enzym aangemaakt wat intrinsic factor heeft. Dit enzym is de enige manier voor het lichaam om Vitamine B12 via het maag-darmkanaal op te nemen. Na een langdurige infectie zien wij dus vaak een vitamine B12 tekort ontstaan, wat een waslijst aan neurologische en fysiologische klachten met zich meebrengt

 

Campylobacter

De Campylobacteriose is een bacteriële infectie die zeer gelijkend is aan een Salmonellose. Je krijgt er een flinke buikgriep van, maar meestal is de incubatietijd langer dan een Salmonella, waardoor de diagnose nog vaker gemist wordt. Mensen hebben niet door dat ze iets verkeerds gegeten hebben en gaan dus niet snel naar de huisarts.

Jaarlijks komen zo’n 100.000 Campylobacterioses voor in Nederland en maar 23.000 hiervan bezoeken de huisarts. De bacterie wordt op dezelfde manier overgedragen als bij een Salmonellose.

Ook bij een Campylobacter geld dat wanneer de bacterie of zijn gifstoffen opgeslagen worden in het bindweefsel hij voor chronische ontstekingen kan zorgen.

 

Escherichia Coli

Beter bekend als E. Coli is deze bacterie een “commensaal” van de mens. Dit houdt in dat bij de meeste mensen deze bacterie van nature aanwezig is in hun microbioom. Hij heeft een zeer belangrijke functie in onze vertering en maakt ook nog vitamine K aan voor ons.

Wanneer de balans in het microbioom echter verstoord raakt zien we een “opportunistische infectie” ontstaan, doordat de bacterie niet meer in toom gehouden wordt en de bloedbaan binnendringt. Dan wordt hij pathogeen en geeft problemen.                           

Als hij de bloedbaan binnen dringt kan hij (chronische) urineweg of blaas ontstekingen en gewrichtsontstekingen met kraakbeen veranderingen veroorzaken (dus reumatische aandoeningen en ook artrose worden vaker door deze jongen veroorzaakt). Ook kan hij in uitzonderlijke gevallen Osteomyelitis (bot en beenmergontsteking) veroorzaken.

 

Klebsiella

Op de petrischaal is dit niet een zwart maar een roze schaap. In kweek kleurt deze bacterie namelijk roze, maar hij gedraagt zich helaas zeker niet naar zijn kleur. Het is een commensaal en daarmee als hij ziekte veroorzaakt een opportunistische infectie. Hij veroorzaakt ontstekingen in het beenmerg en botten, de gewrichten en het kraakbeen. Vooral komen we deze vaak tegen bij (chronische) long en bronchiale ontstekingen.

In 2011 is in het Maasstad ziekenhuis Rotterdam een uitbraak voorgekomen van een multiresistente vorm van de Klebsiella. Deze Klebsiella produceert een nieuw soort virulente factor wat hem resistent maakt tegen een wijde reeks antibiotica. Hierdoor zijn 28 patiënten overleden aan de complicaties van deze infectie.

 

Proteus

De proteus is nog een voorbeeld van een commensaal en word wel vaker een “ziekenhuisbacterie” genoemd. Hij veroorzaakt opportunistische infecties in de urinewegen, blaas en we zien hem vaak de veroorzaker zijn van chronische Keel, Neus en Oor infecties.
Ook komen we hem tegen als de oorzaak bij slecht helende Ulcus Crurius (open beenwond). En hij is de oorzakelijke factor bij Decubitis (doorligwonden).

We komen deze bacterie vooral tegen in rioolwater (gezien hij met de ontlasting meekomt), in grond en tuingroenten (door ontlasting van dieren) en bij decompenserende lijken van dier of mens. Verder vormt hij in ziekenhuizen vaak een complicatie door het inbrengen van een katheter en andere invasieve handelingen.

Hij produceert een virulente factor die wij Urease noemen. Hierdoor zet hij overal waar hij zit Ureum om in ammoniak, wat een lagere pH balans geeft. Dit is zeker in de nieren zeer schadelijk en kan dan ook nierfalen en nierstenen veroorzaken.

 

Pseudomonas

Pseudomonas is ook een commensaal en veroorzaakt dus ook opportunistische infecties. Echter in dit geval van gevaarlijkere aard. Hij is namelijk antibiotica resistent en komt alomtegenwoordig voor in onze omgeving.

Het is een huidcommensaal (en leeft dus met name op de huid). Hij veroorzaakt blauwe vlekken en huidinfecties, longinfecties, sepsis (bloedvergiftiging), systemische ontstekingen, nierfalen en urineweginfecties.

 

Shigella

De veroorzaker van de welbekende en gevaarlijke dysenterie.

Deze bacterie is erg besmettelijk en word van mens tot mens, middels ontlasting en oppervlakte contact of door besmet water doorgeven.
De infectie verloopt zeer vergelijkbaar met, maar vaak heftiger dan bij een Salmonellose of Campylobacteriose. Hij kan namelijk extreme diarree
(dysenterie) en daarmee bloedingen in de darm en uitdrogingen veroorzaken. Deze bacterie loop je sneller op in het buitenland als in Nederland, en is vaak de oorzaak van “reizigersziekte”.

 

Wat moet je ertegen doen?

Zoals wij zien kunnen niet alleen bacteriën van buitenaf zoals Salmonella’s, Campylobacteriën en Helicobacteriën, maar ook onze eigen commensalen vrienden ons ziek maken. Het is belangrijk om te weten dat opportunistische infecties altijd het gevolg zijn van een verstoring in ons microbioom, en dat we dus altijd de oorzakelijke factor van deze verstoring op moeten sporen.

Buiten een infectie is een van de belangrijkste oorzaken voor een verstoring in het microbioom simpel gezegd deze wel:

ANTIBIOTICA

“Het is, zo mogelijk, beter dat een infectie door het eigen immuunsysteem opgeruimd wordt (MDL stichting over Salmonellose & Campylobacteriose)”

 

Toch is dat niet wat de huisarts meestal doet..
Want antibiotica schijnt de beste oplossing. Ondanks dat er al ZEER veel onderzoek over ons microbioom en de functies die het heeft is gedaan, staat het nog steeds in de kinderschoenen. Het kan wel gesteld worden dat dit het meest complexe orgaan in ons lichaam is, en elke aanpassing of invloed hierop kan dan ook van groot belang zijn voor onze gezondheid.

Onderzoek toont aan dat de compositie van ons microbioom aanzienlijk veranderd door deze 68 soorten antibiotica.

Buiten dat antibiotica dus het microbioom verstoord, komt antibiotica zoals eerder gelezen niet intracellulair, waar de bacteriën zich vaak huizen.
En ook ruimt het hun gifstoffen die zij achterlaten niet op…

 

 

Andere behandelingen

Goed, antibiotica is dus misschien niet altijd de beste oplossing…

Belangrijker is dat de oorzaak van de verstoring aangepakt wordt. De beestjes die in een cel gekropen zijn daaruit gehaald worden, en hun gifstoffen opgeruimd worden..

 

De sleutel

 

Buiten een behandeling om de oorzaak te elimineren, is voeding een van de belangrijkste factoren voor een gezond microbioom. Net als jij heeft ook jou microbioom de juiste voeding nodig.

 

Het microbioom is net een vingerafdruk, compleet individueel. En de sleutel tot zijn gezondheid verschilt van persoon tot persoon immens.

De juiste voeding voor jouw microbioom binnen krijgen is dus van groot belang. Een gezond microbioom zorgt er namelijk voor dat het af en toe wel een stootje kan hebben als je een keer wat minder gezond eet of jij een griepje hebt.

 

Het bijhouden van een voedingsdagboek over geruime tijd is een zeer makkelijke manier om te kijken wat voeding met je doet, en of dit de juiste voeding is voor jou en jouw microbioom. 

Een voedingsdagboek schrijf je zo: 

 1. Schrijf alles op wat je over een dag in je mond stopt.
 1. Geef jezelf net voor en ongeveer een uur na de maaltijd een cijfer
           hoe je jezelf op dat moment voelt.
 1. Noteer de klachten die je merkt mocht je ze merken (met name
           maag en darmklachten en energie zijn hierin de beste indicatie) 
 1. Noteer als laatste ook hoe de boel er weer uitkomt (ja even
           achterom kijken na de grote boodschap).
 1. Een gezonde ontlasting is worst of sigaarvormig, gaat soepel zonder hard persen, is niet brijig/plakkerig/smeuïg, heeft een bruin tot donkerbruine kleur zonder onverteerde resten, slijm of bloed en geurt niet abnormaal sterk.
 1. Kijk vervolgens je dagboek elke week terug waar jij patronen in ziet.
           Is je ontlasting elke keer zacht en lichter bij het eten van tomaten,
           of ben je moe na het eten van vlees? Dan weet je dus dat je dit wilt
           vermijden in jouw voeding.

 

Bijna alle familieleden van de Enterobacteriaceae zijn “sacharolytisch”, wat inhoudt dat zij zich op suikers voeden. Daarom kun je tijdens een behandeling van deze bacteriën de volgende producten best VERMIJDEN:

 • Zuivelproducten (u mag wel plantaardige zuivelproducten)
   
 • Toegevoegde suikers (u mag wel fruitsuikers en met mate honing)
   
 • Alcohol
 • Banaan
 • Chocolade

Bovenstaand dient absoluut vermeden te worden. Verder eet je liefst zo weinig mogelijk zetmeel houdende producten zoals aardappels e.d. 

Wees ook voorzichtig met etenswaar wat erg slijmerig wordt of veel slijm opwekt wanneer het gegeten wordt. Neem een voorbeeld aan wanneer je een banaan eet of een glas melk drinkt! Dit bemoeilijkt het bestrijden van de bacteriën, waardoor een behandeling langer kan duren of zelfs onmogelijk wordt. 


 

Conclusie:

In dit artikel hebben wij geleerd:  

 • Wat een voedselvergiftiging is
   
 • Wij hebben geleerd dat een voedselvergiftiging of “buikgriep” vaak problemen achterlaat wanneer bacteriën en hun gifstoffen het bindweefsel binnendringen en belasten
   
 • We leerde dat deze belasting chronische ontstekingen kan veroorzaken die uiteindelijk in verschillende chronische klachten en zelfs auto-immuunziekten kan uitmonden
   
 • We hebben gezien dat deze bacteriën ontzettend goed zijn in overleven en wij ze overal wel kunnen tegenkomen
   
 • Wat bleek is dat het vermijden van de bacteriën door hygiëne en een gezond microbioom de belangrijkste factoren waren om niet ziek te worden
   
 • Verder leerde wij wat een microbioom was en dat voeding samen met medicatie gebruik en andere externe factoren de belangrijkste factor is voor de gezondheid van ons microbioom
   
 • Verder leerde we dat het oplossen van de oorzaak van de verstoring de belangrijkste factor was om het microbioom en het lichaam te herstellen
   
 • Ook leerde wij een voedingsdagboek schrijven om ons microbioom te optimaliseren

 

Voor de meest recente versie van dit artikel check onze blogpagina:
https://alternatiefgezonder.nl/salmonella-1-van-de-8-redenen-dat-jouw-darmklachten-crohn-niet-over-gaat/

J. M. van Rooijen
Natuurgeneeskundige
Orthomoleculair & epi genetisch specialist
Bachelor Natural Sciences

P. A. Gouweleeuw
Dr. Biologische Natuurgeneeskunde
Grieshaber Academie Duitsland
Master Natural Sciences

Praktijk Iseger
Huisgardsesteeg 14A
4011 JX Zoelen
Tel: 0344-684442

© Copyright 2019 | Praktijk Iseger