Schimmels

Je kent het wel. Je hebt een drukke week gehad en nog weinig boodschappen kunnen doen. Je bent ’s ochtends in je gehaaste staat en pakt een stuk fruit uit de schaal om wat te eten. Maar als je deze in je tas wilt stoppen zie je een vieze wit groene plaque op je fruit zitten.
Gelijk is je eetlust bedorven en je humeur een stukje minder.

Helaas zijn dit schimmels die jou en jouw fruit het leven zuur maken.
Maar wist je dat schimmels ESSENTIEEL zijn voor ons bestaan?

 

 

Fungi?

Eigenlijk is een schimmel niet de juiste benaming voor deze beestjes.
Je hebt namelijk Schimmels en gisten, en beiden zijn lid van het rijk der Fungi.

Schimmels zijn cactus vormige groeisels met schimmeldraden eraan. Gisten zijn eencellige organismen. Sommige fungi zijn pleomorf, wat inhoudt dat zij kunnen wisselen tussen gist en schimmelvorm (candida albicans is hier een mooi voorbeeld van).

De meeste schimmels echter kennen wij als paddenstoelen, schimmel op je eten of een pathogene schimmelinfectie zoals een oorinfectie door Aspergillus Niger.

Gisten zorgen vooral voor fermentatie. Een proces wat betekend dat zij zonder zuurstof (anaeroob) glucose afbreken om hier energie van te maken.

Naar schatting zijn er meer dan een miljoen soorten fungi waarvan er iets meer dan honderdduizend over de wereld bekend zijn. Minder dan 1% daarvan kan gevaarlijk zijn voor de mens.

De meeste schimmels en gisten hebben namelijk een zeer BELANGRIJKE-rol in ons leven. Ze bezitten de volgende eigenschappen of functies:

 • Zij zorgen als bijna het enige organisme ter wereld voor het decompenseren van afval in de natuur, waardoor voedingsstoffen weer terug in het ecosysteem komen om opnieuw te gebruiken
   
 • Veel schimmels zijn een geweldige voedingsbron voor de mens (denk aan paddenstoelen) met veel gezondheidsvoordelen
   
 • Zonder gisten hadden wij geen gefermenteerde voedingsproducten zoals brood, alcohol, tempé, zuurkool, yoghurt, kaas en ga zo maar door.
  Het helpt met productie, verbetering en houdbaarheid (ja echt) van vele soorten voeding

   
 • Dankzij schimmels waaronder Penicillium spp. hebben wij tegenwoordig antibiotica, wat soms levensreddend is bij een ernstige infectie

 

 

Waar komen we schimmels dan tegen?

Schimmels en gisten zijn net zo alom tegenwoordig als bacteriën en we komen ze dan ook overal tegen.

Vooral waar fungi ongestoord kunnen groeien zien wij ze het meeste. Neem bijvoorbeeld de schuur waar je bijna nooit inkomt en nu een grote zwarte schimmelplek of groene plaque op de houten stelling groeit.

Ook in de natuur zien we veel schimmels terug zoals mossen op bomen, schimmels op groente en fruit en natuurlijk allerlei soorten paddenstoelen.

De belangrijkste plek waar we schimmels tegenkomen in context van deze folder is natuurlijk jouw lichaam.

 

 

Het ecologisch systeem in jouw lichaam.

Net als er in de natuur een nauwe balans bestaat tussen de hoeveelheid bacteriën, schimmels en gisten, organismen, zuurstof, voedingsstoffen enzovoorts voor het behoudt van dit ecologisch systeem, zo hebben wij over en in ons lichaam ook vele soorten micro-organismen zitten die ons daar helpen met ons bestaan.

Deze nauwe balans noemen wij ons MICROBIOOM en zit van mond tot kont, over onze gehele huid en over alle slijmvliezen.
In principe zitten deze micro-organismen overal voor onze bloed barrière (dus op en in ons lichaam, voordat het bloed bereikt is).

Schimmels en gisten zijn daar een deel van. Zij helpen ons met de vertering en het aanmaken van voedingsstoffen, het behoudt van de balans in dit ecologisch systeem en trainen de immuniteit van ons lichaam. Dit microbioom is dus in goede balans onze grootste vriend, maar uit balans onze grootste vijand.

We kunnen een microbioom eigenlijk zien als een verzameling van goederikjes en slechterikjes, alhoewel dit niet helemaal de juiste benaming is.
Geen van de schimmels en gisten of andere organismen zijn inherent goed of kwaadgezind. Maar er zit wel een verschil tussen de “goede” en “slechte” micro-organismen daar.

“Goede” organismen kunnen ons, met hoeveel ze dan ook zijn, nooit ziek maken.
“Slechte” organismen kunnen dat wel, en gaan als zij te veel en te groot groeien de oorlog aan.

Dit noemen we ook wel “virulentie” uitoefenen of “virulente staat” (de mate waarin zij schade aanrichten aan hun gastheer).

In het microbioom bestaat niet alleen een nauw balans tussen de hoeveelheid micro-organismen, maar ook een nauwe balans tussen de kwebbel die zij onderling uitwisselen. Het praten of de “kwebbel” van micro-organismen tussen verschillende soorten en tussen hun eigen soort in het microbioom noemen wij “Quorum Sensing”.

 

 

Quorum wat?

Juist, Quorum Sensing. Gezien de organismen geen handjes, pootjes en mondjes hebben om te communiceren moeten ze dit op een andere manier doen. Dit doen zij middels signaalstofjes die alle micro-organismen in het microbioom uitscheiden om inter- en intra-soortig te kunnen communiceren.

Zie jouw microbioom als het witte huis met allerlei inwoners. Bovenaan staat de president, en daaronder allerlei subcategorieën van baasjes.
Wanneer Barack Obama daar aan de macht is doet iedereen zijn ding, vliegt er af en toe eens iemand uit de bocht, maar zijn medebewoners zetten hem snel weer op het rechte pad en houden elkaar allemaal in toom om hun werk te doen.

Wanneer Donals Trump daar aan de macht komt zaait hij angst en paniek, en ontstaat er één grote chaos. Iedereen denkt dat de wereld vergaat, gaan ineens muren bouwen en wetten aanpassen en verprutsen daarmee de hele balans.

Zo werkt dit ook in jouw microbioom. Wanneer de balans verstoord raakt en een enkele of meerdere van de “slechte” organismen te groot groeit of niet in toom gehouden stuurt hij iedereen aan om zijn virulente factoren te produceren.

Dit doet het organisme door zijn Quorum Sensing. Daarmee kan hij “voelen” of hij al met genoeg broertjes en zusjes is om de aanval in te zetten.
Schadelijke micro-organismen gaan dan virulente factoren produceren, wat betekend dat er enzymen geproduceerd worden die de darmwand kapot maken, en het microbioom nog verder verstoren waardoor wij ziek kunnen worden.

 

 

Waarom is dit nou belangrijk om te weten als we het hebben over schimmels en gisten

Er zijn twee manieren waarop wij een schimmelinfectie op kunnen lopen. Door de omgeving (je wordt besmet). Of door een opportunistische infectie van residente schimmels (schimmels die in het microbioom van de gastheer horen).

De meeste schimmels kunnen ons namelijk pas ziek maken op het moment dat zij de kans krijgen hiertoe. Wanneer het MICROBIOOM UIT BALANS is zal het immuunsysteem minder getraind worden en daardoor minder sterk zijn. Hierdoor kan de aanwezige (residente) schimmel aanzienlijk groeien of een schimmel uit de omgeving binnenkomen en aanhechten.

Een Candida Albicans is een mooi voorbeeld van een residente schimmel. Deze kan wanneer hij uitgroeit van een gist tot een schimmel met zijn schimmeldraden de darmwand penetreren. Dit betekent een beschadiging van de darmwand waardoor er een ontsteking vanuit de darm ontstaat.

Dit geeft allerlei vervelende klachten zoals onder andere zwemmerseczeem, huideczemen (zowel nat als droog), droge huid, kalknagels en bij vrouwen vaak een schimmelinfectie of afscheiding tussen de menstruatie door.
Bij mannen kan hij ook genitale problemen geven van vervellen of gevoeligheid van de eikel.

Of als het microbioom uit balans is kan een Aspergillus Niger in de holtes van het lichaam gaan zitten zoals onder andere de long omdat het gehele immuunsysteem minder effectief is. Dit behoeft natuurlijk geen uitleg, maar kan flinke problemen zoals longontstekingen, bronchitis of bloedvergiftiging geven.

Uit onderzoek zo vroeg als 2004 wisten we al dat sinusitis of bijholteontstekingen veroorzaakt wordt door een chronische immunologische reactie op schimmels.
Terwijl hier dikwijls antibiotica op gegeven wordt, wat niet help voor schimmels.
Sterker nog, het elimineert de diversiteit van ons microbioom alleen nog maar verder, wat het probleem natuurlijk verergerd of in stand houdt.

En onderzoek in 1997 toonde al aan dat chronische middenoorontsteking voor 25% van de gevallen veroorzaakt wordt door een pathogene schimmel.

Al dit soort kinderklachten zien we dus zeer vaak terugkomen vanuit het geboortekanaal. Veel vrouwen worden geteisterd door vaginale afscheiding en infecties door schimmels, en geven dit vervolgens mee aan hun pasgeboren kind.
Dit kind groeit hiermee op en krijgt ook een verstoring in het microbioom met alle gevolgen van dien.

Wetenschappers zijn nu zelfs aan het onderzoeken of schimmels de leidende oorzaak kunnen zijn voor artrose en artritis. Schimmels breken proteoglycanen als glucosamine (het smeermiddel voor de gewrichten) af, waardoor het gewricht minder goed gesmeerd wordt. Dit zorgt voor een veel snellere slijtage en ontstekingen.
Dit doen schimmels omdat glucosamine mede bestaan uit glucose, waar schimmels zich maar al te graag op voeden.

Bovendien produceren groeiende schimmels chemicaliën die mycotoxinen worden genoemd. Deze zijn zeer schadelijk en kunnen volgens experimentele gegevens op langer termijn een rol spelen bij de ontwikkeling van allerlei chronische ziekten. Deze metastudie geeft de mogelijke correlatie aan tussen mycotoxinen en verschillende chronische ziekten.

Zelfs het verband met kanker wordt onderzocht. Het verband tussen mycotoxinen en kanker ligt in de beschadiging van eiwitten. Het kan bijvoorbeeld eiwit 53 (p53) beïnvloeden. Een eiwit dat normaal gesproken andere eiwitten kan activeren om DNA te repareren. Volgens Dr. Lynn Jennings, huisarts en medisch schrijver: "Een defect p53-eiwit kan abnormale cellen laten prolifereren (groeien), wat kanker tot gevolg kan hebben.” Maar liefst 50% van alle menselijke tumoren bevatten p53-mutaties.

 

 

Klachten:

Maar wat voor klachten geven schimmelinfecties in het lichaam dan?
De voornaamste klachten komen voor in de slijmvliezen, maar zeker ook elders in het lichaam. Klachten kunnen allemaal chronisch van karakter worden:

 • Vermoeidheid
   
 • Niet vooruit te branden of uitgeputheid
   
 • Cravings of intens verlangen naar zoetigheid
   
 • Warrig hoofd, slechte concentratie en/of vergeetachtigheid
   
 • Gewrichtsslijtage
   
 • Spier en gewrichtspijnen
   
 • Hormoondisbalansen (tot zelfs bijnier en schildklierproblematiek)
   
 • Branderige ogen of gevoel van zand in de ogen
   
 • Pijnlijke ogen
   
 • Ooginfecties (herhaaldelijk)
   
 • Vlekken voor de ogen
   
 • Oorpijnen/oorontstekingen (tot doofheid aan toe)
   
 • Hooikoorts
   
 • Verstopte neus
   
 • Slechte adem
   
 • Spruw (witte aanslag in de mond of zelfs slokdarm)
   
 • Pijn met slikken (door spruw in slokdarm)
   
 • Astma
   
 • Bronchitis (herhaaldelijk)
   
 • Allergieën
   
 • Gevoelige plekken op de huid
   
 • Eczeem en/of huiduitslag (waaronder psoriasis/zwemmerseczeem)
   
 • Kalknagels (witte, bruine of gelige verkleuring van de nagel vaak gepaard met broosheid of zelfs loslating van de nagel)
   
 • Jeuk (over het hele lichaam en/of heel specifieke plekken)
   
 • Buikpijn
   
 • Opgeblazen gevoel (vooral na eten)
   
 • Winderigheid
   
 • Verandering van de ontlasting
   
 • Constipatie of diarree
   
 • Menstruatiestoornissen (waaronder PMS)
   
 • Afscheiding tussen de menstruatie door (Witte vloed)
   
 • Blaasontsteking
   
 • Prostaatklachten zoals moeizaam plassen, druk of andere ongemakken tijdens of voor en na het plassen
   
 • Verlies van Libido
   
 • Verder kan het andere infecties meer kans geven omdat het immuunsysteem aangetast wordt

 

 

Wat moet je er dan aan doen?

Een schimmelinfectie behandelen is dus altijd Multi causaal werken.
We kunnen wel een zalfje op de huid smeren, een pilletje geven of een kalknagel laten insmeren, maar als we de onderliggende oorzaak waardoor de schimmel ontstaat niet aanpakken komen we er nooit vanaf!

Uit bovenstaand heb je wel kunnen lezen dat het microbioom op orde hebben de belangrijkste factor is in het oplopen of verhelpen van schimmelinfecties.

En de belangrijkste factor voor een gezond microbioom is vooral wat wij erin stoppen. Buiten een behandeling is een gezonde voeding dus één van de belangrijkste factoren voor de gezondheid van het microbioom.

 

 

Voeding voor JOU:

Ik ga je nu wat vertellen wat waarschijnlijk heel raar klinkt, maar een gezonde voeding bestaat niet!

“Huh, maar je zei net nog dat een gezonde voeding de belangrijkste factor is voor het microbioom, en nu zeg je dat dat niet bestaan?”

Klopt, de vraag “wat is een gezonde voeding?” is namelijk niet de juiste vraag…
De vraag moet ALTIJD zijn wat is een gezonde voeding voor JOU?

Ons microbioom is namelijk net zo uniek als onze vingerafdruk, bij niemand is deze exact hetzelfde. En dat betekend dat elk microbioom ander soort voeding nodig heeft.

Daarom is het bijhouden van een voedingsdagboek over geruime tijd een zeer makkelijke manier om te kijken wat voeding met je doet, en of dit de juiste voeding is voor jou en jouw microbioom.

Een voedingsdagboek schrijf je zo:

 1. Schrijf alles op wat je over een dag in je mond stopt
   
 2. Geef jezelf net voor en ongeveer een uur na de maaltijd een cijfer hoe je jezelf op dat moment voelt
   
 3. Noteer de klachten die je merkt mocht je ze merken (met name maag en darmklachten en energie zijn hierin de beste indicatie)
   
 4. Noteer als laatste ook hoe de boel er weer uitkomt (ja even achteromkijken na de grote boodschap)
  1. Een gezonde ontlasting is worst of sigaarvormig, gaat soepel zonder hard persen, is niet brijig/plakkerig/smeuïg, heeft een bruin tot donkerbruine kleur zonder onverteerde resten, slijm of bloed en geurt niet abnormaal sterk
    
 5. Kijk vervolgens je dagboek elke week terug waar jij patronen in ziet. Is je ontlasting elke keer zacht en lichter bij het eten van tomaten, of ben je moe na vlees, dan weet je dat je dit wilt vermijden.

 

 

Conclusie:

 • In deze folder hebben we dus geleerd dat schimmels en gisten overal in onze omgeving zitten. Zij zijn essentieel voor de balans in het ecologische systeem van zowel de natuur als ons eigen microbioom.
 • We hebben ook gelezen hoe het microbioom samenwerkt en wanneer deze uit balans raakt het zijn functie van ondersteuning in de vertering door het aanmaken van voedingsstoffen en training van de immuniteit voor de gastheer verliest.
 • Verder hebben we kunnen lezen dat vele soorten klachten veroorzaakt worden door schimmels, en dat veel van deze klachten weg geschaard worden als normaal of niet ernstig. Dit is dus NIET de juiste benadering, want schimmels staan onder andere aan de voet van vele soorten chronische ziekten.
 • En we leerden dat voeding een belangrijke factor is in de bestrijding van schimmels. Buiten een voedingsdagboek vindt je onderstaand een lijst met voedingsadviezen om gedurende de behandeling te vermijden in de voeding:

 Tijdens een behandeling van schimmels kun je de volgende producten best VERMIJDEN:
 

 • Zuivelproducten (u mag wel plantaardige zuivelproducten)
 • Toegevoegde suikers (u mag wel fruitsuikers en met mate honing)
 • Alcohol
 • Banaan
 • Chocolade

 

Bovenstaand dient absoluut vermeden te worden. Verder eet je liefst zo weinig mogelijk zetmeel houdende producten zoals aardappels e.d.
Wees ook voorzichtig met etenswaar wat erg slijmerig wordt of veel slijm opwekt wanneer het gegeten wordt. Neem een voorbeeld aan wanneer je een banaan eet of een glas melk drinkt! Dit bemoeilijkt het bestrijden van de schimmels, waardoor een behandeling langer kan duren of zelfs onmogelijk wordt.

Wanneer de schimmels bestreden zijn mag je deze producten weer langzaam opbouwend eten.

 

Voor de meest recente versie van dit artikel bekijk onze blogpagina:
https://alternatiefgezonder.nl/tropische-allergie-of-koemelk-moet-je-lijf-nie-de-1-onderliggende-oorzaak-voor-allergieen/

 

J. M. van Rooijen
Natuurgeneeskundige
Orthomoleculair & epi genetisch specialist
Bachelor Natural Sciences

 

Praktijk Iseger
Huisgardsesteeg 14A
4011 JX Zoelen
Tel: 0344-684442

© Copyright 2019 | Praktijk Iseger