Ziekteverloop Harm

Eind januari 2011 was Harm(toen 14) een dag grieperig, met aan het eind van de dag een pijnlijke schouder. Daar dit een week bleef aan houden naar de huisarts geweest. Hier bloedgeprikt op een breed scala van aandoeningen, zoals reuma, Lyme, Q-koorts. Bleek een mogelijke mycoplasma-infectie aanwezig en kreeg in overleg met kinderarts een antibiotica kuur.

Echo’s van schouder geen bijzonderheden. Na enkele weken verplaatst de pijn zich naar de knieën, heupen, ribben en vingertoppen en doof gevoel in tenen. Na meerdere keren bloedprikken geen bijzonderheden. Harm gebruikt diclofenac 2-3 dgs 25 mg. Hij krijgt fysiotherapie met redelijk resultaat, tot 23 maart. Harm kan niet meer op zijn benen staan, loopt m.b.v. 2 krukken en heeft een dikke knie. Na een week is dit spontaan weer over. Kinderarts constateert dan ook niets meer. Op 27 juni de huisarts gebeld i.v.m. met zeer pijnlijke nek, hij kan zijn bed niet uitkomen. I.o.m. huisarts een extra tablet Diclofenac, waardoor de pijn in de loop van de dag afzakte.  In augustus een aantal weken behoorlijk buikpijn en ook nog steeds in de knieën. De pijnlijke knieën zijn er al die tijd gebleven. Via de kinderarts nog doorgestuurd naar de reumatoloog in het Beatrix ziekenhuis. Ook deze vond geen bijzonderheden, “zou vanzelf wel weer overgaan”. Toen hebben wij aangedrongen op een second opinion in het Sophia Kinderziekenhuis. Ook daar kon de kinderarts geen bijzonderheden in het bloedbeeld en op echo’s vinden. Toch vond ze de klachten vreemd, dus wilde nu zeker toch door gaan zoeken. Daarom ook hier naar de reumatoloog. In deze tijd kreeg Harm ook weer erg veel buikpijnklachten. Kreeg van de huisarts Naproxen, maar hier kreeg hij nog ergere buikpijn van, dus gestopt. Is deze weken ook gestopt met Diclofenac, omdat ook daardoor de buikpijn erger leek te worden. Dit gebruikte hij toen nog steeds voor de knieën. Ook bij de reumatoloog kwamen we niet verder. Omdat er in onze familie ook een vorm van hemofilie voorkomt en Harm op een echo van de knie een klein bloedinkje had, zijn we hier nog verder mee gaan onderzoeken bij de hematoloog. Maar hier kwam ook niets uit.

Toen kregen we van kennissen de tip om eens contact op te nemen met een therapeut gespecialiseerd in de ziekte van Lyme: praktijk Iseger. Omdat Harm nu al ruim een jaar zoveel pijn had, dit toch gedaan, hoewel we niet zo voor alternatieve geneeskunde zijn. Maar de pijn moet toch ergens vandaan komen? We konden al binnen een week terecht. Ondertussen was het eind februari 2012.

Na een enkele korte test was het overduidelijk dat Harm de ziekte van Lyme heeft, met daarbij een salmonella infectie, een schimmel en veel te laag vit. B12. Harm kreeg hiervoor behandelingen samen met APS behandeling en knapte zienderogen op. Na zo’n 4 weken had hij bijna geen pijnklachten meer! Eind juni was Harm helemaal klaar met de behandelingen en de klachten waren over. Alleen zouden de knieën voorlopig een zwakke plek blijven. Hier kan wel 2 jaar overheen gaan. Eind oktober krijgt Harm weer pijnklachten in zijn knieën. Na een test bij de Praktijk Iseger bleek er weer een salmonella-infectie te zijn. Omdat zijn knieën een zwakke plek zijn, kreeg hij hier dus eerder pijn dan in de buik. Na nog een flinke behandeling hiervoor, heeft Harm nu al een jaar geen pijnklachten meer! 

We zijn nu blij dat Harm bij Mirjam terecht kon en dat we daardoor achter de pijnklachten zijn gekomen. Zelfs in het Sophia Ziekenhuis wisten ze niet hoe verder te gaan. 
Nogmaals heel hartelijk dank voor jullie kennis en behandeling die meegedragen heeft aan de behandeling van de ziekte van Lyme van Harm.