Innovatie

Praktijk Iseger heeft een specialisatie ontwikkeld en maakt als enige in Nederland gebruik van APS. in combinatie met hartcoherentie en nieuw ontwikkelde ontspanning technieken.

Naar aanleiding van een congres over APS - M.E.T. methodiek waar onder ook de Lorenz therapie valt, die gebruikt word sinds enige tijd in het Gemini Ziekenhuis te Den Helder onder leiding van Dr.G.Verblauw.
Waarbij er onderzoek werd gedaan naar MET Therapie en hartcoherentie en de stress situatie van de cliënt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat wanneer cliënten gestrest zijn de methodiek van APS minder goed werkt wat te maken heeft met het centrale zenuwstelsel, door stress situaties verhoogt het hart ritme zich waardoor in samenhang met het centraal zenuwstelsel de APS minder effectief werkzaam kan is. Door deze nieuwe ontwikkelingen heeft Praktijk Iseger een aantal grote investeringen gedaan om het herstel van de cliënten nog meer te waarborgen en zo de kwaliteit van het leven voor de cliënt effectiever te kunnen realiseren.

  • Kan Stress verminderen worden door hartcoherentie?
  • Wat heeft dit met APS therapie te maken ?

Het is mogelijk om je eigen stressniveau onder controle te krijgen met behulp van een ademhaling techniek, waardoor er een positieve uitwerking is op hart- en hersenfuncties. Neuropsychologie heeft aangetoond dat stressbeheersing in meerdere opzichten bijdraagt tot herstel. Stress is per definitie niet slecht. Stress levert energie en middelen, die een evenwichtige afstemming tussen activatie en beheersing van het lichaam in een voortdurend veranderende omgeving kunnen ondersteunen. Maar wanneer geen evenwicht wordt bereikt, blijft het stressproces doorgaan en dit is te herkennen aan een disbalans in lichaam, emoties, gedachten en gedrag. Stressvermindering kan op elk van deze afzonderlijke gebieden in gang gezet worden en positief doorwerken op de rest. Gemini vraagt aandacht voor Lorenz therapie.

Gepubliceerd op 10 november 2008, 19:41 bron; Noordhollands Dagblad.

Stressvermindering zorgt voor een beter herstel.

Den Helder Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder verwacht een grote toestroom van cliënten voor de Lorenz therapie. Als enige ziekenhuis in Nederland heeft het Helderse ziekenhuis drie jaar gewerkt met deze methode voor elektrische stimulatie van zieke weefsels. Het ziekenhuis meldt opmerkelijke resultaten. Het Helderse ziekenhuis kocht het in Italië ontwikkelde apparaat als laatste redmiddel voor cliënten met een zeer slechte doorbloeding. Dankzij de Lorenz therapie bleken in veel gevallen open wonden eindelijk te helen en kon amputatie worden voorkomen.

Ook cliënten met andere chronische aandoeningen hebben baat bij de therapie. Onder meer bleken orthopedische klachten en whiplash verrassend goed behandelbaar. ,,Zestig procent van de cliënten kunnen we helpen'', zegt projectleider Guus Verblauw, die pleit voor een wetenschappelijke studie.

Onderzoek: Electrostimulatie en hartcoherentie een innovatief koppel
In het Gemini ziekenhuis te Den Helder kwam de afdeling research en development, medio 2004 in aanraking met de Lorenz Therapie, volgens de M.E.T methode, identiek aan APS therapie waarbij ook gewerkt word met M.E.T. methode.

Deze therapie komt uit Italië en wordt ondermeer toegepast bij mensen met chronische wonden en vaatproblemen. Simpel gesteld, bestaat uit het toedienen van lichaamseigen elektrische pulsen, met als gevolg dat het gestimuleerde weefsel weer wordt geactiveerd, drempelpotentialen op celniveau normaliseren waardoor er vasomotoriek en angiogenese op gang komt, terwijl anderzijds het ATP (= energie) niveau toeneemt.

  • angiogenese (vorming van nieuwe bloedvaten)
  • polyneuropathie (beschadiging aan de zenuwen)

De met een proefapparaat( Lorenz therapie) behaalde resultaten waren dusdanig goed dat besloten werd deze nieuwe therapie in Nederland aan te melden bij de ziektekosten verzekeraar (Univé) als zorgvernieuwingsproject. Er kwam snel toestemming van de directie en de ziektekostenverzekeraar om met deze therapie van start te gaan op de functieafdeling van het Gemini Ziekenhuis.

Ondanks de gebruikelijke scepsis bij nieuwe therapieën werden toch verschillende cliënten met chronische wonden verwezen voor deze therapie. Bij deze cliënten viel het op dat zij vaak gestrest waren, niet alleen vanwege de pijn maar ook vanwege de aanvaarding van de wond. Stress bleek een grote stoorzender voor de effectiviteit van de behandeling. Ook dit probleem wilden we tackelen om een zo groot mogelijke verbetering voor de cliënt te kunnen realiseren. Na enig zoeken werd het Stress Reductie Programma ontdekt.

Besloten werd de elektrostimulatie gelijktijdig toe te passen met hartcoherentie. Wat direct opviel was dat het niveau van stimuleren duidelijk verlaagd kon worden, de therapie beter geaccepteerd werd door de cliënt en de wonden ook sneller dicht gingen.

Het effect: een verbetering van de effectiviteit van de Lorenz therapie onder invloed van hartcoherentie.

Al snel volgde verschillende andere cliënten categorieën, zoals cliënten met nek- en schouderklachten en polyneuropathie die op deze manier geholpen werden. Nu na 2 jaar met deze combinatie gewerkt te hebben, kunnen wij concluderen dat het een goede combinatie is. Ruim 70% van de cliënten verbeteren op dit moment met de toepassing van deze combinatie. ook word sinds kort gewerkt met APS. apparatuur volgens APS instituut Heteren, de heer M. Uytdewilligen om zo de wachtlijst te verminderen.

Bron; Dr.Guus Verblauw werkzaam in het Gemini Ziekenhuis te Den Helder.